X
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

Microsoft Ignite, the Tour

Op 20 en 21 maart landde de marketing- en evenementenorganisatie van Microsoft in de RAI Amsterdam voor Microsoft Ignite, The Tour. Een tweedaagse hoogmis door Microsoft opgedragen aan alles in relatie met cloud, automation en coding. Derk van der Harst van Meeesters in IT was erbij.

In een uitverkochte RAI namen duizenden Microsoftees deel aan het zeer uitgebreide programma, rondom de leerpaden van Azure cloud, cloud native applicaties en infrastructuur, de moderne desktop, Microsoft 365, artificial intelligence, machine learning, het optimaliseren van teamwerk en het beveiligen van organisaties. Kortom, te veel om op te noemen, maar voor iedere serieuze ICT professional een zeer aantrekkelijk programma. Een aantal in het oog springende zaken.

Microsoft heeft de afgelopen jaren zeer sterk geïnvesteerd in Azure, het eigen cloud platform. En terecht; wil ze haar huidige positie in de cloud-markt, als tweede speler, uitbreiden of op zijn minst handhaven. En dat was te merken. Nagenoeg ieder product of dienst dat Microsoft presenteerde, heeft nu wel een koppeling naar of integratie met de Azure cloud. Vanuit die ontwikkeling schuift Microsoft ook steeds meer op hoger in de waardeketen. Bijvoorbeeld via Microsoft Threat Hunter, waarmee op basis van opgeschoonde data en middels machine learning pro-actief cyber aanvallen zijn te herkennen. Microsoft is hierdoor in staat organisaties tijdig te alarmeren en cyber aanvallen in de kiem te smoren.

Deze ontwikkeling van reactief naar pro-actief geeft Microsoft tevens een nieuwe positie in het speelveld van cyber security. Een markt waarin miljarden Euro’s omgaan. Het belang van cyber security in het Microsoft portfolio werd des te meer onderstreept door het hernoemen van Windows Defender naar Microsoft Defender en Microsoft Azure Sentinel, de cloud native SIEM oplossing.

Ook opvallend was de diversiteit aan gebruikte platformen door Microsoft. Mac en Linux waren tijdens meerdere sessies prominent in beeld. Als ondersteund platform of als besturingssysteem op de laptop van de presentator. Voor iemand die Microsoft als absolute tegenpool van Mac en Linux heeft leren kennen in de jaren negentig van de vorige eeuw, blijft het nog wat onwennig. Maar het onderstreept wel de nieuwe positie die Microsoft inneemt: als leverancier van oplossingen voor een breed spectrum aan platformen versus leverancier van één besturingssysteem met daarbij behorende applicaties.

De nieuwe liefde van Microsoft voor open source, en de daarbij behorende ondersteuning van meerdere open source projecten, was evident. Tijdens één sessies leek het een workshop voor Git te zijn, zo vaak benoemde de presentator deze open source versiebeheer tool. In een technologiewereld die steeds meer divers wordt, met Linux en open source software in toenemende populariteit, is dit natuurlijk niets meer dan een logische ontwikkeling.

DevOps is ook niet meer weg te denken uit het Microsoft portfolio. Microsoft definieert DevOps als “de verbinding van mens, proces en producten met als doel het leveren van continue waarde aan je gebruikers”. Onder meer via Azure DevOps, waarmee het automatiseren van deployment pipelines middels CI/CD haast kinderspel wordt. Hierbij lijkt het dat Microsoft haar concurrenten zeer goed in de gaten houdt; veel functionaliteiten (van bijvoorbeeld Gitlab) blijken in het Azure DevOps platform terug te komen.

Kortom, Microsoft toonde zich gedurende deze twee dagen als belangrijke leverancier van cloud oplossingen, actieve voorstander van open source en DevOps en als opkomende speler rondom cyber security. De presentaties van de Ignite Tour zijn hier terug te vinden. Meer weten over ontwikkelingen rondom cloud, DevOps en en wat Meeesters in IT hierin voor u kan betekenen? Neem dan contact op.

Derk werkt als unitmanager voor Meeesters in IT en helpt organisaties bij het optimaliseren van hun digitale transformatie. Meeesters in IT detacheert ICT professionals gespecialiseerd in cloud native applications, DevOps en cloud infrastructure.

Delen:
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

Meer weten?
Wij staan altijd klaar voor de dag van morgen!

ADRES
Meeesters in IT
Botnische Golf 9a
3446 CN Woerden

CONTACT
055 533 04 02
info@meeestersinit.nl
meeestersinit.nl

Meeesters in IT is NEN 4400 gecertificeerd