X
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

Kubernetes Community Days 2019

Op vrijdag 13 september in Amsterdam was het weer tijd voor de Kubernetes Community Days 2019! Op deze dag kwamen mensen die Kubernetes een warm hart toedragen vertellen over dit mooie product en waarom dit de (toekomstige) datacenter oplossing gaat worden, of eigenlijk nu al is. Daarnaast waren er ook volop demo’s, lightning talks en natuurlijk veel technische praatjes. Vanuit Meeesters in IT was Thijs van Son erbij. Hieronder een paar van zijn hoogtepunten.

Stichting Things Together

De dag begon met een presentatie van Dan Kohn (executive director CNCF). Hierin onderstreepte hij het belang van Open Source Software (OSS) en dat we als samenleving steeds verder aan het bouwen zijn op de kennis van vroeger. Daarom is het belangrijk om te leren van het verleden en dit te blijven toepassen in de toekomst.

“Het belang van Open Source Software (OSS) en dat we als samenleving steeds verder aan het bouwen zijn op de kennis van vroeger. Daarom is het belangrijk om te leren van het verleden en dit te blijven toepassen in de toekomst.”

Bovendien ging Dan in op een aantal verschillende IT oplossingen die gelijkwaardig zijn in hun strijd tegen moeilijke IT-problemen. Denk alleen maar aan Container Orchestratie tools (Mesos, Docker Swarm, Kubernetes e.d.). De kern van het verhaal is dat we meer samen moeten doen.

Operators

Tijdens de talk van Redhat door Daniel Messer en Maxim Burgerhout werden Kubernetes Operators en het Operator Framework uitgelegd. Het Operator/Operator Framework is een methode om applicaties op Kubernetes te verpakken, deployen en verspreiden. Alhoewel dit vrij nieuw is en de meeste nog niet volwassen genoeg zijn om deze in productie te gebruiken, is dit zeker een onderwerp wat op je backlog terug hoort te komen als je iets met Kubernetes doet. Meer over Operators hier:

What is the cloud?

Microsoft was ook nadrukkelijk aanwezig. In de vorm van Ralph Squillace gaf Microsoft zijn gedachten en toekomstvisie over Kubernetes en Open Source projecten. Ralph gaf aan dat Microsoft zich steeds meer richt op Open Source Software. Enkele bijdragen daarin de afgelopen periode:

  • Helm, Helm 3 (CNCF)
  • Draft, Brigade (CNCF)
  • Visual Studio Code Kubernetes Extension(1,000,000 miljoen downloads)
  • Cloud Native Application Bundles (CNAB)

Verder ging Ralph in op hoe je over Kubernetes zou moeten denken. Het kwam neer op dat we Kubernetes al lang hebben, maar dan in een andere vorm. Het is de perfecte tool voor iedereen, want eigenlijk is het gewoon een datacenter in het klein. Met het oplossen van die problemen komen er natuurlijk weer andere voor terug. Docker gaf ons 1 container, maar Kubernetes geeft ons er 1 miljoen. De conclusie is dat Clusters cattle aan het worden zijn in plaats van pets.

Daarnaast ging Ralph nog in op K3s. Denk hierbij vooral aan de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Kubernetes clusters te draaien op een telefoonmast. De mogelijkheden met Kubernetes zijn eindeloos!?

5 years of Kubernetes

Aan het einde van de dag gaf Pieter Lange van Fullstaq nog een talk over 5 jaar Kubernetes en een kijkje naar de toekomst. Het was interessant om de weg naar succes van Kubernetes te zien. Van klein, tot waar het nu staat. Het belangrijkste van de presentatie van Pieter en wat ik dagelijks ook vaak in de praktijk zie, is dat er met de introductie van Kubernetes veel ‘oldschool’ dingen worden vergeten. Daarom sluiten we dan ook af met het feit dat je Old school operations en de daarbij horende regels niet moet vergeten. Zaken zoals hieronder komen vaak voor, maar zijn absoluut niet normaal:

  • Running apps as root.
  • Everyone Is a Admin
  • Seperation of concern
  • lol chmod

Ze leiden tot ongewenste afhankelijkheden of nog erger ongekende beveiligingsvraagstukken.

Tot slot

Al met al was het een leerzame dag met leuke mensen. Mocht je meer willen weten over Kubernetes, Open Source of gewoon zomaar iets algemeens rondom Cloud Native Computing, dan kan je me vinden op LinkedIn.

Video’s terugkijken kan ook hier.

Delen:
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

Meer weten?
Wij staan altijd klaar voor de dag van morgen!

ADRES
Meeesters in IT
Botnische Golf 9a
3446 CN Woerden

CONTACT
055 533 04 02
info@meeestersinit.nl
meeestersinit.nl

Meeesters in IT is NEN 4400 gecertificeerd