X
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

SIG meeting

Onze maandelijkse Special Interest Group meeting ging dinsdag over een volslagen andere manier van gegevens opslag, gebruik en beschikbaarheid. Gedreven door de constatering dat de huidige modellen niet meer voldoen aan de eisen van de steeds complexer wordende samenleving en de overheid in het bijzonder. Gedreven gepresenteerd door Steven Gort, als consultant werkzaam bij ICTU.

Steven ging in op de drie principes, waarop een nieuwe manier van gegevensgebruik is gestoeld, aan de hand van persoonsidentificatie. Daarbij ben je zelf verantwoordelijk voor de juistheid van je gegevens en kan je zelf ook aanpassen: Self Sovereign Identity. Dit doe je aan de hand van een set van credentials, waarvoor is vastgelegd aan welke criteria de gegevens moeten voldoen en wie geautoriseerd is om de gegevens te controleren: Verifiable Credentials. Deze verificatie verloopt voor een groot deel automatisch. Het maakt verder niet uit waar de gegevens zijn opgeslagen, als het maar éénmalig is, dus niet meer centraal in een Basisregistratie Personen (BRP) maar, bijvoorbeeld, op je smartphone waartoe geautoriseerde gebruikers van die gegevens, bijvoorbeeld de overheid, toegang hebben: Decentralized Identity. Om dit te realiseren moet je denken aan blockchain technieken en devices als de smartphone. Het toepassen van deze principes vereist een open samenleving. Individuen moeten beseffen dat hun verantwoordelijkheid voor de juistheid van gegevens key is om de samenleving te laten werken. Ver weg? Dichterbij dan je denkt: de eerste pilots bij een aantal gemeentes zijn op weg en zullen binnen enkele jaren tot resultaten leiden. Op www.discipl.org vind je in ontwikkeling zijnde voorbeelden van de toepassing van de principes onder de missie: “We work from the conviction that together we can build solutions that contribute to a better society for everyone”.
Meeesters in IT is weer een stuk kennis en ervaring rijker. Onze specialisten gebruiken dit om zich op de toekomst voor te bereiden en invulling geeft aan de betekenis van de drie E-s: Educatie, Expertise en Ervaring.

We zien uit naar de volgende sessie op 25 februari, waarin Sicco Maathuis zijn visie geeft op de door technologie gedreven en mogelijk gemaakte ontwikkeling van de samenleving.

Delen:
Volg ons

We staan open voor de wereld, formuleren onze eigen, originele mening en brengen deze over op onze omgeving. Wij zijn Meeesters in IT!

Meer weten?
Wij staan altijd klaar voor de dag van morgen!

ADRES
Meeesters in IT
Botnische Golf 9a
3446 CN Woerden

CONTACT
055 533 04 02
info@meeestersinit.nl
meeestersinit.nl

Meeesters in IT is NEN 4400 gecertificeerd